שאלות ותשובות

יש לכם שאלה בנושא ליקויי בניה – זה המקום למצוא את התשובה , במידה ולא מצאתם שלחו לנו את השאלה בצור קשר ואנו נחזור אליכם עם תשובה -אולי גם נפרסם את השאלה באתר עם התשובה המתאימה

התגלו בבית שבניתי ליקויי בנייה, ואילו הקבלן מסרב לתקן אותם ומתעלם מחוות הדעת של המומחה. מה עליי לעשות?

על מנת לחייב את הקבלן לבצע את התיקונים הנובעים מליקויי בנייה, יש להגיש לו אותם בדו"ח של מהנדס מומחה בתחום ביקורת מבנים ( בדק בית ) וליקויי בנייה. דו"ח זה יפרט את כל הליקויים שקיימים בבית ומחייב את הקבלן לבצעם. את הדו"ח חשוב לשלוח לקבלן ולקבל ממנו אישור על כך. במידה והקבלן יתעלם או יסרב לתקן את ליקויי הבנייה שנשלחו בדו"ח, מומלץ לשלוח לו מכתב התראה מפני תביעה, רשום בידי עורך דין דיני מקרקעין. מרבית הקבלנים ייעתרו לדרישותיכם בשלב זה כדי להימנע מהליכי בית המשפט. במידה וגם זה לא עזר, הגישו נגדו תביעה בבית משפט בעזרת עורך דין המתמחה בתחום הבנייה.

בבית שלאחר גמר בנייתו התגלו מפגעי רעש, האם מפגעים אלו יכולים להיחשב כליקויי בנייה?

בהחלט כן. מפגע רעש בבית נחשב לליקוי בניה, שכן הסיבה למפגע הרעש מקורה בחוסר בבידוד האקוסטי בבית שנבנה. יתרה מזאת, ליקוי זה נחשב לליקויי בנייה בדרגה חמורה ביותר, שכן ליקוי הגורם למפגע רעש מוריד בצורה משמעותית את איכות החיים בדירה, ואף עלול להפוך את החיים בבית לסיוט – דבר היכול לפגוע בבריאות הדיירים מבחינה פיזית או נפשית. בנוסף לכך, מפגע רעש מוריד באופן משמעותי את ערך הנכס. במידה והתגלה ליקוי זה בעת בדיקת הדירה, חשוב לפעול בהקדם לטיפול בו. מומלץ להזמין מומחה המוסמך בבדיקת ביקורת מבנים, על מנת שיעריך את מידת הנזק ואת התיקונים שיש לבצע בבית.

מצאתי ליקויי בנייה בביתי. האם אפשר לתבוע את הקבלן בגין הליקויים ועוגמת הנפש, והאם רק הוא הרשאי לתקנם?

במידה ונמצאו ליקויים לאחר סיום הבנייה בביתכם, אתם זכאים על פי חוק לתבוע את הקבלן המבצע בגין הליקויים בבנייה, וגם בגין עוגמת נפש. בנוסף, אתם יכולים לדרוש מהקבלן את החזר הוצאות המשפט, החזר על הוצאות כספיות בגין דו"ח מומחה שערך בדיקת בית, וכן כל הוצאה נוספת הקשורה לליקויי הבנייה בביתכם. לפי החוק, יש לתת עדיפות לקבלן שבנה או שיפץ את הבית לשם ביצוע התיקונים. אולם, אם תוצאות ביקורת המבנים או בדק בית גילו שהקבלן המבצע התרשל בעבודתו, או ביצע עבודה לא מקצועית ולא בטיחותית, או שהעסיק פועלים לא מקצועיים, ושלא עמד בהתחייבויותיו והעניק לכם שירות גרוע – בית המשפט יאשר לכם להביא קבלן אחר שיבצע את התיקונים הדרושים בביתכם.

מה גורם למרבית ליקויי הבנייה בארץ, וכיצד ניתן לנסות לצמצם את הנזקים או למנוע אותם?

קיימים גורמים וסיבות למכביר בתהליך הבנייה שיכולים להוביל לליקויי בנייה, חלקם ליקויים קלים ואסטטיים וחלקם עלולים להיות חמורים ואף מסכני חיים. במרבית המקרים ליקויי בנייה מתרחשים בשלבים האחרונים של בניית הבית, במצבים בהם הקבלן רוצה לעמוד בלוחות הזמנים שלו ומנסה לסיים את עבודות הבנייה בחיפזון, או במילים אחרות מחפף בבנייה. כדי למנוע זאת חשוב מאוד להראות נוכחות ומעורבות לאורך כל שלבי הבנייה, בעיקר בשלבים הסופיים, ולדרוש מהקבלן שיתקן ויסדר כל עבודה שאיננה מבוצעת כראוי. זכרו כי עדיף שבניית ביתכם תתעכב מאשר שתבוצע בצורה לקויה. בנוסף, קבלנים רבים מנסים לחסוך בעלויות הבנייה על ידי שימוש בחומרי בנייה זולים ובתערובות בנייה לא נכונות. בדקו באינטרנט או אצל אנשי מקצוע אילו הם חומרי הבנייה האיכותיים, דרשו מהקבלן שישתמש בחומרים אלו לביצוע בניית הבית ובדקו שהוא אכן משתמש בהם. בכל מקרה, חשוב לבצע בדק בית מקצועי עם סיום הבנייה.

האם ליקויי בנייה הם תופעה שכיחה בארץ, ומה יהיו ההשלכות אם אחליט שלא לעשות בדק בית?

למרבה הצער, ליקויי בבניה הינם תופעה מאוד שכיחה ונפוצה בישראל. ליקויי הבנייה מתגלים אצל קבלני בנייה קטנים וגם בחברות בנייה ידועות וגדולות. לכן חשוב מאוד לבצע בדק בית עם סיום הבנייה או השיפוץ של ביתכם. בשום פנים ואופן אל תדחו או תתעלמו מהעניין שכן ההשלכות יכולות להיות חמורות ויקרות. חוסר טיפול בליקויי בנייה עלול להוביל לירידה משמעותית בערך הנכס, לפגיעה ברמת ובאיכות החיים בבית החדש ולהוצאות כספיות גבוהות על תיקון הליקויים מכיסכם. תיקונים אלו יעלו בסיכומו של דבר הרבה יותר מאשר הזמנת חברה המבצעת ביקורת מבנים ומספקת דו"ח בדק בית. אתם בוודאי רוצים להיכנס לדירה החדשה בידיעה שהיא מושלמת, ולא למצוא בה ליקויים כמו קיר מתקלף, ריצפה עקומה או מדרגות שבורות. אל תסמכו על הידע שלכם בבנייה על מנת להימנע מביצוע בדק בית באמצעות גורם מוסמך.

האם צריך בדיקת איתור נזילות או בדק בית?

איתור נזילות נעשה על ידי הנדסאי ובדרך כלל נעשה בשימוש בדירות יד שנייה שאין אחריות קבלן עליהם אבל כבר מתגוררים בהם ופשוט רוצים לפתור את הבעיה אחת ולתמיד, ולעומת זאת בדק בית על ידי מהנדס בניין נעשה בבדיקת דירה לפני רכישה ובדירות מקבלן לפני קבלת מפתח.

תוך כמה זמן מקבלים את הדוח?

הדוח ניתן בדרך כלל בין 3 – 10 ימי עסקים הכל תלוי בגודל הדירה שנבדקה ובמספר הליקויים שנמצאו בה, מומלץ לשאול בטרם הזמנת הבדיקה את הזמן המשוער ולציין מראש אם יש צורך בזמן מסויים את הדוח.

מתי לא כדאי לקבל דירה?

אם במידה ועשיתם בדק בית ונמצאו ליקויים שמסכנים חיי בני אדם (לדוגמא: אין מעקה במדרגות ומישהו יכול ליפול) אז לא צריך לחתום על קבלת דירה אלה רק עד שיתקנו את הליקויים הללו

האם מסמך שנחתם כתנאי לקבלת הדירה בין הקבלן לרוכשי הדירה, המצהיר שאין בבית ליקויים, הינו קביל ומותר בחוק?

מסמך שנחתם בין הקבלן לרוכשי הדירה, המצהיר על חוסר ליקויי בנייה כתנאי לקבלת הדירה, איננו חוקי וחסר משמעות מכיוון שנחתם בכפייה ומנוגד לחוק "מכר דירות". קבלנים רבים מנצלים את הבורות של לקוחותיהם ומחתימים אותם על מסמך זה שאינו חוקי או קביל בפני החוק. אתם יכולים לערוך בדק בית למציאת ליקויי בנייה וביקורת מבנים ולדרוש מהקבלן המבצע לתקן ליקויים אלו, גם אם חתמתם על הצהרה כתנאי לקבלת הדירה בפני הקבלן, שהכול תקין בביתכם החדש.

כמה זמן אורכת בדיקה של בדק בית לדירה?

זמן הבדיקה משתנה ממהנדס אחד למשנהו וגם כמובן על פי גודל העבודה שנקבעת על פי סוג העבודה(בית/דירה/בניין/עסק וכ"ו) ועל פי גודל המקום.
בדר"כ הזמן הממוצע לבדיקה של דירת 5 חדרים מהתקבלה מקבלן סטנדרטית הינה בין שעה וחצי לשעתיים , אך גם זמן זה עלול להשתנות בהתאם למצב הדירה ולאיכות המהנדס.